7 sebab kenapa orang benci membaca buku





7 sebab kenapa orang tak suka membaca buku:


1. Dia anggap membaca ni samalah ngan belajar. Belajar cukup le setakat kat sekolah aje.
2. Asal membaca je, rasa mengantuk. Asal mengantuk je, mesti time membaca.
3. Benci meletak matlamat dalam hidup.
4. Kurang merasa kemanisan membaca.
5. Kurang mahu memperbaiki hidup.
6. Ego, berkata membaca tak perlu. Belajar dari pengalaman sudah cukup.
7. Tak nampak kepetingan ilmu dalam usaha mencapai kejayaan dalam pelajaran, pekerjaan, perniagaan, kewangan, perhubungan, ibadah dan kekeluargaan.


Tanya diri sendiri, Anda bagaimana? Kurang minat membaca buku?


Ketahuilah hakikat bahawa jika Anda nak mencapai kejayaan, nak tak nak Anda kena melatih diri membaca setiap hari. Dengan membaca, Anda akan dapat tahu lebih banyak perkara untuk menjadikan Anda semakin dekat dengan kejayaan diidamkan.


Cara paling bagus adalah dengan meluangkan masa paling kurang 1 jam setiap hari, paling kurang 2-3 bab dalam sehari. Lama-kelamaan minat membaca tu akan timbul dengan sendirinya. Buat masa ni, biasakan diri membaca sebuah buku seminggu.


Sumber : iMotivasi.com

5 comments.. read them below or add one

-ROCKprincess- -ROCKprincess- 16 Februari 2010 12:56 PG
reading takes you to places that you never dreamed of going...
in the comfort of your own home...
huhu...
Nabiel Nabiel 16 Februari 2010 12:57 PG
aku dlu suke lukis gmbo2 katun kt buku~
pastu ade wrna2..hehehe
jdi takde la nantok~
kcuali buku teks tuh..xleh cnteng~
zzzzZZ la jwbnye~
Lt. fDanialz Lt. fDanialz 16 Februari 2010 1:08 PG
saya suka entri awk nih..

i dont read much tapi saya suka gak membaca apa2 jer tanpa khusus ke mane2 topik..

well dari segi penulisan orang kat blog, kita boleh nampak dengan bandingkan orang yang jenis baca buku dengan yg ssh nak baca buku..

biasanya yg kurang membaca kurang idea dan lebih kepada menda mengarut