Himpunan Kata-kata Hikmah



Di sini saya ingin kongsikan bersama Himpunan-himpunan koleksi kata-kata hikmah yang banyak terdapat dalam dunia maya ini. Semoga dapat dijadikan panduan dan teladan kepada si Pembaca :

1) Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam  buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami. 

2) Jangan pandang kepada kecantikan kerana boleh jadi ianya palsu. Jangan kejar kemewahan kerana ianya akan susut. Carilah seseorang yang membuatkan anda tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk mencerahkan hari yang suram. Carilah yang membuatkan hati anda tersenyum. 

3) Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Jika anda rasa ianya menyakitkan anda, fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga. 

4) Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji."

5) "Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan"

6) "Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang, Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan."

 7) "Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi."

8) "Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan, pasti akan menghasil kecemerlangan

9) Semasa anda dilahirkan, anda menangis dan orang di sekeliling anda  tersenyum. Teruskanlah hidup anda supaya apabila anda mati nanti, andalah yang akan tersenyum dan orang sekeliling anda pula yang akan menangis. 

10) Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat.

11) Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang.

{ 86 comments.. read them below or add one }

hazman aka species1980 hazman aka species1980 27 Mac 2010 11:35 PG
Bait kata-kata yang menyentuh perasaan saya....
IQBAL ADNAN IQBAL ADNAN 27 Mac 2010 12:52 PTG
boleh x saya copy dan letak kat fb?
myrol92 myrol92 27 Mac 2010 12:59 PTG
@IQBAL ADNAN

Bleh...
dipersilakan...

klau nak sng guna jer button share kat atas tu...
hans hans 27 Mac 2010 11:24 PTG
thanks sudi lawat blog saya
rajin2 lah melawat
hehehe
den pun ada wat entry pasal kata2 hikmah yg den amik dkt tenet n buat sendiri
rajin2 baca lah yer
tajuk dia Dr Hans Kamsah
edda(",) edda(",) 28 Mac 2010 9:54 PTG
lame dah tak jumpe ayat2 nieh.. dulu pernah terbaca...
Tanpa NamaTanpa Nama 14 September 2010 11:37 PTG
sy mohon copy ye...tq
saya saya 6 November 2010 10:42 PG
sy mx copy ye..nk gne dlam krangan..tq ye
Tanpa NamaTanpa Nama 6 Disember 2010 11:42 PTG
bait2 yg indah...nak tumpang sharelah nnti.
Tanpa NamaTanpa Nama 26 Januari 2011 8:47 PTG
boleh tak klu kata2 hikmah nie ada nama yang mengungkapknnya skli...ingat nak masuk kn dlm krgan saya la..(:
Tanpa NamaTanpa Nama 30 Januari 2011 9:36 PTG
boleh sy minta copy?...:)
Tanpa NamaTanpa Nama 1 Februari 2011 8:25 PG
sy pun minat nk share dgn kwn2.. thk you,^_^ very inspire one..
Tanpa NamaTanpa Nama 4 Mei 2011 7:09 PTG
minta shared..
Tanpa NamaTanpa Nama 13 Julai 2011 2:34 PTG
tumpang share yer...10q...
Tanpa NamaTanpa Nama 14 Julai 2011 9:43 PG
mnta izin nk share yee...tqvm
ReD Linda ReD Linda 1 Ogos 2011 6:13 PG
mintak izin nk share salah 1 kata2 hikmah yg ada di sini...:) tq
Tanpa NamaTanpa Nama 11 Ogos 2011 2:32 PTG
izinkan sy copy n share yea ...syukran..
Tanpa NamaTanpa Nama 7 September 2011 8:45 PTG
MOHON IZIN SHARE.TQ
Tanpa NamaTanpa Nama 10 Oktober 2011 7:28 PTG
salam..mohon copy. syukran =)
Tanpa NamaTanpa Nama 13 Oktober 2011 5:54 PTG
minta share yea...
markisa markisa 28 Oktober 2011 11:07 PG
SANGAT MENARIK.POHON SHARE...
Tanpa NamaTanpa Nama 4 November 2011 11:35 PG
Assalamualaikum...mintak izin untuk copy di FB saya..
Tanpa NamaTanpa Nama 15 November 2011 10:20 PG
salam.mohon copy leh
Tanpa NamaTanpa Nama 24 November 2011 8:50 PTG
salam....nak copy boleh x....nak share ngan kekawan....
Tanpa NamaTanpa Nama 15 Disember 2011 8:52 PTG
mohon izin share ea???
Tanpa NamaTanpa Nama 20 Disember 2011 7:50 PTG
mohon share ye..terima kasih
Tanpa NamaTanpa Nama 28 Januari 2012 12:18 PG
ana mohon share ye. terima kasih :') may Allah bless you :)
Tanpa NamaTanpa Nama 2 Februari 2012 12:39 PG
Saya mohon untuk share bagi tatapan kawan2 yang lain...terima kasih...
Tanpa NamaTanpa Nama 2 Februari 2012 9:40 PG
sy mohon utk copy yea...tQ...:)
Tanpa NamaTanpa Nama 10 Februari 2012 1:55 PTG
Mohon share ya..Thanks 4 sharing.
Tanpa NamaTanpa Nama 23 Februari 2012 1:25 PTG
Izin copy kata2 hikmah ini =)
ros ros 2 Mac 2012 2:16 PTG
as salam, mohon keizinan untuk copy (^_^) shukran.
Tanpa NamaTanpa Nama 20 Mac 2012 6:24 PTG
A'salam, mintak izin nak share ye.. tq :)
Hairell putra sinjaiHairell putra sinjai 30 Mac 2012 11:33 PTG
Assalamu alaikum..cantik kata2 tu..mnta izin share yah....TQ
Ieyra Ghani Ieyra Ghani 31 Mac 2012 7:28 PTG
saya mintak izin nak ambik kata-2 nie utk edit boleh ?
Tanpa NamaTanpa Nama 8 April 2012 1:13 PTG
Salam, mnta copy...
Tanpa NamaTanpa Nama 23 April 2012 9:32 PG
mintak copy yup...tq
Tanpa NamaTanpa Nama 30 April 2012 1:14 PTG
sungguh hebat kata2 yang diungkapkan.terima kasih kerna membina semangat hidup saya kembali.
Tanpa NamaTanpa Nama 5 Mei 2012 3:49 PTG
mohon copy n paste..
Tanpa NamaTanpa Nama 15 Mei 2012 1:34 PG
Mohn copy kata2 hkmah
mga mnjdi pnduan dan boleh muhasabah diri
cempaka beduricempaka beduri 22 Mei 2012 4:51 PTG
"esok akan menguntum bunga yang harum bau nya, Mengusir segala kesedihan dan menjadi penghibur hati**
Tanpa NamaTanpa Nama 29 Mei 2012 6:33 PTG
Alhamdulillah... Terima kasih :)
Tanpa NamaTanpa Nama 30 Mei 2012 10:37 PG
Mohon untuk copy.. terima kasih..
aifaa5 aifaa5 4 Jun 2012 10:37 PG
mintak izin amek ea . huhu
Tanpa NamaTanpa Nama 11 Jun 2012 4:43 PTG
Minta share yee :)
Tanpa NamaTanpa Nama 25 Jun 2012 9:22 PTG
MOHON IZIN SHARE.TQ
nor aeisyah nordin,,nor aeisyah nordin,, 1 Julai 2012 9:55 PG
Tuhan mengizinkan kita untk dsakiti,,agar esok kite thu cara untk mengubati org yg terluka,,tuhan membuat kite menangis agar kite mmpu menghibur hati org yg bersedih,,tuhan menjadikan kite mnusia dgn kelemahan dan kelebihan agar kite sedar dan tahu bhawa dgn hnya BERDOA dan BERUSAHA,tuhan akan menjadikan segala galanya indah pada wktunya,,,
Tanpa NamaTanpa Nama 26 Julai 2012 11:08 PTG
mohon share
Mohd Ruzaiminata Rahim Mohd Ruzaiminata Rahim 10 Ogos 2012 12:28 PTG
Sayu hati bila sy membacanya....yerima kasih kpd yg mmbuat blok ini...
Tanpa NamaTanpa Nama 12 September 2012 11:30 PG
Mohon share :)
Tanpa NamaTanpa Nama 19 September 2012 4:17 PTG
nak copy jugak
Tanpa NamaTanpa Nama 5 Oktober 2012 10:28 PG
mohon copy yer
Tanpa NamaTanpa Nama 7 Oktober 2012 6:34 PTG
mohon copy utuk penulisan buku akidah islam yg akan diterbitkan..
Tanpa NamaTanpa Nama 15 Oktober 2012 10:49 PTG
kata-kata hikmah yg dpt mendidik setiap insan utk m'jdi lbh baik...
Tanpa NamaTanpa Nama 19 Oktober 2012 7:59 PTG
sya mohon shere ea?
Tanpa NamaTanpa Nama 21 Oktober 2012 11:50 PG
Salam penulis, mohon share ye.. Tq..
Tanpa NamaTanpa Nama 1 November 2012 5:22 PTG
syukran... mohon share ye..
khairuddin salleh khairuddin salleh 4 November 2012 11:13 PTG
SALAM..JOM LAWATI BLOG SAYA DAN DAPATKAN INFO turunkan berat badan 5-10 KG seminggu http://alphalipid-healthy.blogspot.com RAKAN NIAGA DIPERLUKAN DI SETIAP DAERAH SELURUH NEGERI
ammarseptechs ammarseptechs 14 November 2012 10:17 PG
Mohon utk copy yer. . Share dlm fb.
UAI UAI 19 November 2012 2:42 PTG
Perlu difikirkan dan menerima secara hikmah juga :)

Ustaz Azhar Kemah Keming KLIK SINI
yati yati 13 Disember 2012 7:48 PTG
As salam..penuh makna kata2 hikmah ni.sy mntk izin nak copy ye..tq
yati yati 13 Disember 2012 7:52 PTG
As salam..penuh makna kata2 hikmah ni.sy mntk izin nak copy ye..tq
Lokman Hskim Lokman Hskim 5 Januari 2013 11:33 PG
Sy mnx izin untk copy n share d fb...
Tanpa NamaTanpa Nama 8 Januari 2013 7:44 PG
mohon copy ya...trm ksh
Fatin Syahirah Fatin Syahirah 12 April 2013 12:48 PTG
Kata2 hikmah yang sungguh bermakna :)
Tanpa NamaTanpa Nama 6 Jun 2013 12:39 PTG
minta izin untuk share boleh ?
Tanpa NamaTanpa Nama 11 Julai 2013 2:10 PTG
tahniah..kata2 hikmah yg sgt menarik ...share ngan kwn2 yg lain ble...
Iola Iola 25 April 2014 9:41 PG
minta izin share di blog ya =) terima kasih
Tanpa NamaTanpa Nama 31 Ogos 2014 10:58 PTG
mohon share~ jazakallahu khairan