Himpunan Kata-kata Hikmah

on 27/03/10



Di sini saya ingin kongsikan bersama Himpunan-himpunan koleksi kata-kata hikmah yang banyak terdapat dalam dunia maya ini. Semoga dapat dijadikan panduan dan teladan kepada si Pembaca :

1) Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam  buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami. 

2) Jangan pandang kepada kecantikan kerana boleh jadi ianya palsu. Jangan kejar kemewahan kerana ianya akan susut. Carilah seseorang yang membuatkan anda tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk mencerahkan hari yang suram. Carilah yang membuatkan hati anda tersenyum. 

3) Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Jika anda rasa ianya menyakitkan anda, fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga. 

4) Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan dibalas kejahatan, itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu adalah mulia dan terpuji."

5) "Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan"

6) "Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang, Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan."

 7) "Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi."

8) "Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan, pasti akan menghasil kecemerlangan

9) Semasa anda dilahirkan, anda menangis dan orang di sekeliling anda  tersenyum. Teruskanlah hidup anda supaya apabila anda mati nanti, andalah yang akan tersenyum dan orang sekeliling anda pula yang akan menangis. 

10) Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat.

11) Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang.


Ranking: 5

Rating : 5 | Reviewer : Mohd Islam

84 comments:

  1. Bait kata-kata yang menyentuh perasaan saya....

    BalasPadam
  2. boleh x saya copy dan letak kat fb?

    BalasPadam
  3. @IQBAL ADNAN

    Bleh...
    dipersilakan...

    klau nak sng guna jer button share kat atas tu...

    BalasPadam
  4. thanks sudi lawat blog saya
    rajin2 lah melawat
    hehehe
    den pun ada wat entry pasal kata2 hikmah yg den amik dkt tenet n buat sendiri
    rajin2 baca lah yer
    tajuk dia Dr Hans Kamsah

    BalasPadam
  5. lame dah tak jumpe ayat2 nieh.. dulu pernah terbaca...

    BalasPadam
  6. sy mohon copy ye...tq

    BalasPadam
  7. sy mx copy ye..nk gne dlam krangan..tq ye

    BalasPadam
  8. bait2 yg indah...nak tumpang sharelah nnti.

    BalasPadam
  9. boleh tak klu kata2 hikmah nie ada nama yang mengungkapknnya skli...ingat nak masuk kn dlm krgan saya la..(:

    BalasPadam
  10. boleh sy minta copy?...:)

    BalasPadam
  11. sy pun minat nk share dgn kwn2.. thk you,^_^ very inspire one..

    BalasPadam
  12. minta shared..

    BalasPadam
  13. tumpang share yer...10q...

    BalasPadam
  14. mnta izin nk share yee...tqvm

    BalasPadam
  15. mintak izin nk share salah 1 kata2 hikmah yg ada di sini...:) tq

    BalasPadam
  16. izinkan sy copy n share yea ...syukran..

    BalasPadam
  17. MOHON IZIN SHARE.TQ

    BalasPadam
  18. salam..mohon copy. syukran =)

    BalasPadam
  19. minta share yea...

    BalasPadam
  20. SANGAT MENARIK.POHON SHARE...

    BalasPadam
  21. Assalamualaikum...mintak izin untuk copy di FB saya..

    BalasPadam
  22. salam.mohon copy leh

    BalasPadam
  23. salam....nak copy boleh x....nak share ngan kekawan....

    BalasPadam
  24. mohon izin share ea???

    BalasPadam
  25. mohon share ye..terima kasih

    BalasPadam
  26. ana mohon share ye. terima kasih :') may Allah bless you :)

    BalasPadam
  27. Saya mohon untuk share bagi tatapan kawan2 yang lain...terima kasih...

    BalasPadam
  28. sy mohon utk copy yea...tQ...:)

    BalasPadam
  29. Mohon share ya..Thanks 4 sharing.

    BalasPadam
  30. Izin copy kata2 hikmah ini =)

    BalasPadam
  31. as salam, mohon keizinan untuk copy (^_^) shukran.

    BalasPadam
  32. A'salam, mintak izin nak share ye.. tq :)

    BalasPadam
  33. Hairell putra sinjai30 Mac 2012 11:33 PTG

    Assalamu alaikum..cantik kata2 tu..mnta izin share yah....TQ

    BalasPadam
  34. saya mintak izin nak ambik kata-2 nie utk edit boleh ?

    BalasPadam
  35. Salam, mnta copy...

    BalasPadam
  36. mintak copy yup...tq

    BalasPadam
  37. sungguh hebat kata2 yang diungkapkan.terima kasih kerna membina semangat hidup saya kembali.

    BalasPadam
  38. mohon copy n paste..

    BalasPadam
  39. Mohn copy kata2 hkmah
    mga mnjdi pnduan dan boleh muhasabah diri

    BalasPadam
  40. cempaka beduri22 Mei 2012 4:51 PTG

    "esok akan menguntum bunga yang harum bau nya, Mengusir segala kesedihan dan menjadi penghibur hati**

    BalasPadam
  41. Alhamdulillah... Terima kasih :)

    BalasPadam
  42. Mohon untuk copy.. terima kasih..

    BalasPadam
  43. mintak izin amek ea . huhu

    BalasPadam
  44. Minta share yee :)

    BalasPadam
  45. MOHON IZIN SHARE.TQ

    BalasPadam
  46. nor aeisyah nordin,,1 Julai 2012 9:55 PG

    Tuhan mengizinkan kita untk dsakiti,,agar esok kite thu cara untk mengubati org yg terluka,,tuhan membuat kite menangis agar kite mmpu menghibur hati org yg bersedih,,tuhan menjadikan kite mnusia dgn kelemahan dan kelebihan agar kite sedar dan tahu bhawa dgn hnya BERDOA dan BERUSAHA,tuhan akan menjadikan segala galanya indah pada wktunya,,,

    BalasPadam
  47. Sayu hati bila sy membacanya....yerima kasih kpd yg mmbuat blok ini...

    BalasPadam
  48. Mohon share :)

    BalasPadam
  49. nak copy jugak

    BalasPadam
  50. mohon copy yer

    BalasPadam
  51. mohon copy utuk penulisan buku akidah islam yg akan diterbitkan..

    BalasPadam
  52. kata-kata hikmah yg dpt mendidik setiap insan utk m'jdi lbh baik...

    BalasPadam
  53. sya mohon shere ea?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam penulis, mohon share ye.. Tq..

      Padam
  54. syukran... mohon share ye..

    BalasPadam
  55. SALAM..JOM LAWATI BLOG SAYA DAN DAPATKAN INFO turunkan berat badan 5-10 KG seminggu http://alphalipid-healthy.blogspot.com RAKAN NIAGA DIPERLUKAN DI SETIAP DAERAH SELURUH NEGERI

    BalasPadam
  56. Mohon utk copy yer. . Share dlm fb.

    BalasPadam
  57. Perlu difikirkan dan menerima secara hikmah juga :)

    Ustaz Azhar Kemah Keming KLIK SINI

    BalasPadam
  58. As salam..penuh makna kata2 hikmah ni.sy mntk izin nak copy ye..tq

    BalasPadam
  59. As salam..penuh makna kata2 hikmah ni.sy mntk izin nak copy ye..tq

    BalasPadam
  60. Sy mnx izin untk copy n share d fb...

    BalasPadam
  61. mohon copy ya...trm ksh

    BalasPadam
  62. Kata2 hikmah yang sungguh bermakna :)

    BalasPadam
  63. minta izin untuk share boleh ?

    BalasPadam
  64. tahniah..kata2 hikmah yg sgt menarik ...share ngan kwn2 yg lain ble...

    BalasPadam