Fesyen Muslimah sekarang


1. Berbaju kurung tetapi ditempah mengikut sealak-alak badan menyebabkan terbonjol bentuk buah dada, pinggang dan bentuk punggung mereka apabila berjalan.

2. Berjubah tetapi fabrik kain yang lembut dan ditempah sealak-alak badan menyebabkan ternampak garis pakaian dalam mereka dari luar jubah.

3. Bertudung tetapi dipakai bersama T-shirt lengan pendek mendedah lengan dan sangat sendat (fit).

4. Bertudung tetapi dipakai bersama slack sendat dan jeans ketat yang diburukkan lagi oleh baju yang singkat tidak cukup menutup punggung mereka.

5. Bertudung tetapi dipakai bersama LEGGINGS yang terang dan nyata kelihatan seperti kaki yang telanjang.

Di dalam Islam, bolehkah anda mencampur-adukkan dua konsep fesyen yang nyata bercanggah dengan niat menjadikannya fesyen yang halal ? Yang dimaksudkan di sini adalah trend wanita Islam Malaysia terkini yang tidak malu memadankan pakaian Muslimah (tudung dan busana) bersama pakaian Maksiat seperti slack sendat, jeans sendat dan leggings ketat.

Sudah terang dan nyata bahawa apa-apa pakaian yang menampakkan alur bentuk tubuh dijatuhkan sebagai dosa besar oleh Islam, malangnya ramai wanita Islam tetap memakainya dan tidak kisah tentang dosa aurat

*Sama-sama Muhasabah diri

3 comments.. read them below or add one

Raihanah Raihanah 25 September 2013 10:52 PTG
na'uzubillah min zalik. semoga kita semua dihindari dari amalan-amalan yang bertentangan dengan ajaran islam.
Siti Sarizah Siti Sarizah 30 Disember 2013 10:50 PG
Perkongsian yang sangat menarik! sekarang ni ramai sangat orang berjubah yang ketat. bagi saya ia memburukkan lagi apa erti jubah itu sendiri. Sepatutnya jubah itu adalah untuk menutup aurat kita secara keseluruhannya.

www.sweetoverloads.com/blog
Seri Seri 1 Januari 2014 12:36 PG
Sejak akhir-akhir ini saya menggemari jubah dan masih mengumpul koleksi jubah. Dan saya sangat bersetuju tujuan berjubah sepatutnya adalah untuk menutup aurat keseluruhannya bukan untuk ditayangkan sehingga menampakkan bentuk tubuh badan.