Bercouple membazirkan Wang (Bagi Lelaki)


Entri ni bukanlah bertujuan  untuk mengutuk atau mengata, just nak kongsi article yang terbaca semasa blogwalking tadi. Articlenya berbunyi begini....

Di dalam budaya bercouple, biasanya pasangan lelaki akan banyak  menghabis duit pinjaman PTPTN, JPA, yayasan negeri (bagi mahasiswa IPT)  atau duit pemberian ibubapa untuk memenuhi kehendak pasangan wanitanya. Ajak saja dinner, lunch, breakfeast atau bershoping pasti si lelaki  yang perlu mengeluarkan duit poketnya. Terdapat juga keadaan di mana si perempuan yang berbelanja si lelaki. Itu belum dikira dengan pembeliaan  kad top-up handset yang out of control. Hanya kerana call untuk tanya  khabar, dah makan ke belum, ada yang sanggup mentop up handset mereka beberapa kali dalam seminggu. 

Cuba bayangkan jumlah wang perlu dibazirkan hanya untuk perkara yang sangat remeh dan tidak perlu. Paling menyedihkan, wang tersebut adalah pemberian keluarga (kalau wang sendiri OK la Juga) yang seharusnya digunakan bagi tujuan pengajian. Begitu juga wang pinjaman PTPTN, ia adalah hutang yang perlu dibayar  selepas tamat pengajian. Justeru, penggunaan kedua-dua jenis wang ini  kepada perkara yang tidak wajar adalah tidak harus dan ditegah oleh syarak. Perbuatan membazir dan menyalahgunakan harta juga adalah amalan syaitan.(Rujuk Al-Israa ayat 27)

Kredit[http://ms.shvoong.com]

{ 9 comments.. read them below or add one }

aku junsu aku junsu 19 Februari 2010 10:53 PTG
hehe single memang ok..tapi dah lumrah manusia mesti nak berpasang-pasangan jugak kan..
Juz Wan Juz Wan 19 Februari 2010 11:37 PTG
Sbb 2 la d pribhasa SINGLE SIMPLE,COUPLE TROUBLE..
tp klau pndai kwl xkesah,xkn ruginy b'couple..

btw..

wanameer.blogspot.com

- latest blog in d unvrse -
viewer n advce is needed
DaHLia DaHLia 20 Februari 2010 10:13 PG
oittt...itu kan namanya PELABURAN...
nak dpt kena laaa hulur modal sket..
standard laa tu kan...dah nk sgt bercouple, kena laaaa berkorban sket...untuk masa depan jugak..hehe

kalo rasa xsanggup, duk je jd single forever...xpun, jgn bercouple masa belajar (mmg paling byk pelaburan kena dilakukan..)

anyway, tengok pada poket sendiri laa oke
annadzirah annadzirah 20 Februari 2010 11:21 PG
ahaha.
rasanya pmpuan pn akan abis duit jugak..
ea la.
sy jenis lau kuar dgn pakwe, mesti fair & square..
dia bayar makan, sy bayar mende lain contoh tgk wayang ke..
xleh la nak suh dia je yg bayar kan..
but now xyah pening2..
coz i'm single.
ahahahaha.
d:
Markjue Markjue 20 Februari 2010 12:17 PTG
I agree with your perspective 100%. I'm following you.. Dont forget to check out my blog at http://markjue92.blogspot.com
YunK YunK 20 Februari 2010 3:55 PTG
stju. tapi single jd bosan lak.. pandai pandai lar ejas..
hehe