Cuaca Panas sehingga Mac - Neraka Panas Sampai Bila - bila!!Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM), Dr Yap Kok Seng, berkata ketika ini adalah musim yang lebih kering dan panas dalam kitaran satu tahun berikutan kurangnya kepulan awan yang berfungsi menyekat sinaran terik secara terus daripada matahari.


Pernahkah kita berfikir akan kepanasan neraka.Neraka mempunyai 7 pintu yang ditutup rapat supaya suhu panasnya kekal pada tahap yang maksimum. Api neraka itu 69 kali kepanasan api di dunia. Para sahabat pernah mengatakan bahawa cukuplah kalau api neraka itu sepanas api dunia. Jawab Rasulullah “Kalau api neraka itu sepanas api dunia, ahli neraka masih boleh tidur di dalamnya“..


Dari Abu Hurairah r.a. dari Nabi s.a.w., sabdanya:“Kepanasan api kamu yang digunakan oleh anak Adam di dunia ini hanyalah sepertujuh puluh kepanasan api Neraka Jahanam.” Sahabat-sahabat Baginda berkata: “Demi Allah! Sesungguhnya sekadar itu pun cukuplah untuk menyeksa. ”Baginda s.a.w., bersabda: “Meskipun demikian, kepanasan Neraka jahanam ditambah melebihi kepanasan api dunia sebanyak enam puluh sembilan bahagian yang tiap-tiap satunya seperti kepanasan api dunia ini. “


Matahari itu sangat juga panas kerana cahayanya berasal dari api neraka.


Rasulullah s.a.w. bersabda “Telah diwakilkan kepada sembilan malaikat khas untuk melontar salji tiap-tiap hari kepada matahari. Kalau tidak dibuat demikian, terbakarlah alam ini”. (Riwayat Tabrani dari Abu Umamah).


Tidakkah Anda Takut

6 comments.. read them below or add one

mancai mancai 17 Februari 2010 10:57 PG
salam singgah, bila difikir2kan cukupkah amalan kita nie? peh... seram gak bila dibayangkan...
myrol92 myrol92 17 Februari 2010 11:01 PG
salam...thanks singgah sini & komen..
MOHD ASHRAF MOHD ASHRAF 17 Februari 2010 1:58 PTG
post yang minginsafkan..salam singgah..nway, following u thru facebook
Tanpa NamaTanpa Nama 15 Jun 2010 11:31 PTG
mntk izin utk share ye
abdul fariq abdul fariq 8 Mei 2011 3:14 PG
http://www.facebook.com/pages/Al-Quran-Sebagai-Pembela-Di-Hari-Akhirat/127696750641661
jom like page ini ok ..